Nieuwjaarsduik

De mooiste nieuwjaarsduiken in 2016

1 januari 2016 aan de voet van afrit 18 gaat de geschiedenis in als twijfelgeval en mooi weer.
De organisator zag het niet meer zitten om opnieuw een veiligheidsplan in te dienen bij de gemeente Noordwijk terwijl dit plan elk jaar het zelfde is. Uiteindelijk heeft de wethouder er voor gezorgd dat de opening van de viering 150 jaar badplaats toch door kon gaan. Met bemiddeling van de wethouder in een gesprek met de burgemeester was alles in een half uur beklonken. Iedereen blij met dit besluit. De organisatoren hebben alle moeite genomen om ook de sponsoren weer zo ver te krijgen en ook strandrestaurant de Zeemeeuw deed direct weer mee.

Het ging gesmeerd


We hebben het met eigen ogen kunnen zien. De zon scheen, het zeewater 9° en bijna geen wind.
Om 13.00 uur plonsden alle deelnemers in zee onder de vurige aansporing van Kees na een korte warming-up. Volgens mij is het volle aantal deelnemers gehaald. De NRB was aanwezig met ongeveer 20 leden voor de veiligheid te bieden en EHBO te verlenen. Al onze voertuigen waren aanwezig en er is 2 keer iemand met de auto naar de boulevard vervoerd vanwege onwel wording en toch ook nog een pleister geplakt vanwege een snee in de voet. Met een grote boog stonden onze redders in zee als grenswacht te water. Uiteraard heeft de pers genoeg mooie plaatjes kunnen maken.

Zeer geslaagd eerste duik

Om half twee was het strand opgeruimd en werd al het materiaal naar het Mat gereden.
Daar stond Huibert al te wachten met heerlijk warme soep, in 2 smaken, en broodjes en een warme gehaktbal. Daaroverheen kon ieder een sausje naar smaak toevoegen. Na de warme lunch zijn enkele leden naar huis gegaan.

De tweede nieuwjaarsduik

Daarna snel naar het Langeveld. Bij Nederzandt heeft de NRB zich gemeld en kon ieder brigadelid nog een consumptie krijgen.
Rond half drie heeft de NRB de posities bekeken en een indeling gemaakt. De situatie op het strand en in zee was duidelijk anders dan in Noordwijk. Er was een groot zwin ontstaan en over de bank was de zee wat ruwer geworden. Er stonden dus 2 groepen beveiligers in zee en een aantal EHBO-ers op het strand.

Aftellen maar


Onder aanvoering van heerlijke muziek kwam de stemming er in. Alle bezoekers deinden op de aansporende muziek. De deelnemers stonden te wachten op de warming-up, die zou over 10 seconden beginnen. Er werd afgeteld tot 0 en iedereen liep de zee in. Vroeger dan gedacht, zonder warming-up, maar een complete verrassing voor de organisatie. Ik denk dat ook hier het volle aantal deelnemers is gehaald. Velen verbleven in het zwin en gingen niet verder, maar sommigen gingen wel 3 keer en ook verder de zee in. Hier heeft de duik iets langer geduurd. Ook heb ik enkele verkleedde groepen gezien die het deden voor een goed doel – vriendin – of vriend. Het weer was iets minder, geen zonnetje, maar dat mocht de pret niet drukken.

NRB met Nederzandt

Nederzandt heeft een grote schare bezoekers gekend, goed voor de klandizie. Ook de samenwerking van NRB met Nederzandt is heel plezierig.
Voor de NRB was het niet meer te doen om naar de oprit te rijden. Één grote meute ging stapvoets naar boven. Zo heeft de NRB zich niet kunnen afmelden bij de organisatie. Enkele brigadeleden wilden wel snel naar huis nu. De auto’s hoefden maar 1 keer te rijden want onze vriend van de KNRM was ook weer aanwezig en heeft de grootste groep mee terug genomen, waarvoor dank. Er zijn geen incidenten of EHBO gemeld.

Bij het Mat is alle materiaal afgespoeld en zijn de overlevingspakken weer op de juiste plek teruggehangen, de portofoons weer opgeborgen en de deuren gesloten.

Iedereen bedankt.
Een heerlijk gevoel dat de NRB nu kan wachten op een forse bijdrage van de 2 evenementen.