Strand van Noordwijk

Het strand van Noordwijk is een openbaar gebied waar bezoekers en plaatsgenoten vrij kunnen genieten van strand, zee en zon. Van de grens Katwijk tot de grens Zandvoort ligt ruim 15 km strand waar de Noordwijkse Reddingsbrigade haar bewakingstaak heeft.

Praktische informatie

Vlaggen op het strand van NoordwijkZonaanbidders en zwemmers mogen zich vrij op het strand en in zee begeven. Aan het begin van alle strandafritten staan informatieborden voor de strandbezoekers. Deze borden zijn in overleg met gemeente en reddingsbrigade tot stand gekomen. Middels gele, rode en zwart/wit geblokte vlaggen wordt een waarschuwingssyteem gehanteerd. Wanneer een kind bij de reddingsbrigade wordt gebracht gaat de vraagtekenvlag omhoog. In het zomerseizoen mogen honden niet op het drukke strand. Vanwege het vliegverkeer wordt vliegeren niet toegestaan.

 

Baden of zwemmen Zwem bij opkomend water (‘vloed’) en niet bij afgaand (‘eb’). In de zomer is een strandwacht / reddingsbrigade aanwezig. Let op hun aanwijzingen. Op een paar plekken staan waarschuwingsborden, lees deze goed want ze bevatten levensbelangrijke informatie.

Barbecueën Barbecueën en open vuur zijn op het strand verboden. Wie toch zin heeft in barbecuevlees: veel strandpaviljoens hebben een eigen barbecue.

Verbod snelle vaartuigen Langs het strand geldt een verbod voor snelle vaartuigen als waterscooters en jetski’s. Dit verbod geldt vanaf het gehele strand tot 300 meter vanaf de waterlijn. Voor meer informatie over regels verwijzen wij u naar de APV van de Gemeente Noordwijk.

Paarden op het strand

Paardrijden op het strand van NoordwijkOp het strand van Noordwijk mag je het hele jaar vanaf de afritten 22, 23, 25 en 26 met een paard het strand op. Tijdens het badseizoen, van 1 juni t/m 31 augustus, is het verboden om ter hoogte van afrit 27 bij strandpaal 74.000 tot 75.000 paard te rijden. Voor de bebouwde kom mag u alleen met een ontheffing paardrijden, meer informatie hierover kunt u opvragen bij gemeente Noordwijk.

Honden op het strand

Honden op het strand van NoordwijkVanaf 1 september t/m 31 mei mag over het gehele strand van Noordwijk met honden worden gewandeld en mogen de honden ook loslopen. Wel geldt in deze periode op het strand voor de beide boulevards (zijnde het strand tussen rijksstrandpaal 83.00 (afrit 2) en rijksstrandpaal 80.750 (afrit 21)) een plicht tot het opruimen van de uitwerpselen van de honden.
Vanaf 1 juni t/m 31 augustus is het niet toegestaan honden te laten lopen of te laten verblijven op het strand voor de beide boulevards (eveneens het strand tussen rijksstrandpaal 83.00 (afrit 2) en rijksstrandpaal 80.750 (afrit 21)). Voor de drukke stranden bij afrit 21, de Duindamse Slag (afrit 24) en de Langevelderslag (afrit 27) en de beide naaktstranden geldt in gedurende deze periode een aanlijnplicht.

Kitesurfen

Kiten op het strand van NoordwijkNoordwijk is een échte Kitesurf-hotspot. Op het strand van Noordwijk zijn 3 plekken waar een kitesurfer mag aan- en aflanden.
– Bij de kustvereniging Noordwijk, KSN (alleen voor leden KSN, meer informatie op www.ksnoordwijk.nl).
– Afrit 21, 200 meter ten noorden van Watersportvereniging Beach Break (alleen voor leden van Beach Break, meer informatie vindt u op www.beachbreak.nl).
– Ter hoogte van radiostation Nora bij Langevelderslag (voor iedereen toegankelijk).

Naaktstrand

Naaktstrand gebied op het strand van NoordwijkTen noorden van Noordwijk liggen twee officiële naaktstranden.
– Ten zuiden van de Duindamse Slag tussen de strandpalen 78.000 en 79.500 ter hoogte van de afritten 23 en 24. Sanitair, paviljoen en fietsenstalling zijn te vinden bij de strandslag op 400m. De parkeerplaats bevindt zich bij de infokiosk van Staatsbosbeheer aan de Randweg op 1,6 km van het naaktstrand.
– Ten noorden van Langevelderslag, tussen de strandpalen 73.000 en 74.000. Bij de paviljoens is een bewaakte fietsenstalling en er is parkeergelegenheid op 700m vanaf de zuidgrens.